• Κεφαλοχώρι (Λυκόρραχη)
  Το Κεφαλοχώρι βρίσκεται βορειοδυτικά στο Νομό
  Ιωαννίνων, στα όρια Ηπείρου –Μακεδονίας.
  Ανήκει στα περίφημα Μαστοροχώρια...
 • Γεωγραφικά στοιχεία
  Το Κεφαλοχώρι βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Νομού
  Ιωαννίνων, στους πρόποδες του ορεινού όγκου του
  Γράμμου, δίπλα από την κοίτη του ποταμού Σαραντάπορου...
 • Ιστορικά στοιχεία
  Η ιστορία του Κεφαλοχωρίου είναι συνέχεια της παλιάς
  Λυκόρραχης (Λούψικο). Η μετονομασία του χωριού
  απο Λούψικο σε Λυκόρραχη έγινε το 1928...
 • Πολιτιστικά στοιχεία & Αξιοθέατα
  Η Λυκόρραχη υπήρξε μαστοροχώρι και διεκδικεί μερίδιο από το
  πολιτισμό της πέτρας των Μαστοχωρίων. Αυτό επιβεβαιώνεται από
  την ανεξίτηλη λιθανάγλυφη επιγραφή της εκκλησίας Αγίας Τριάδος
 
 

Σύλλογος Λυκόρραχης Ιωαννίνων "Κεφαλόβρυσο"

Ο σύλλογος ιδρύθηκε την 28η Αυγούστου 1980 με την επωνυμία «Σύλλογος Λυκόρραχης – Ιωαννίνων» και το διακριτικό τίτλο «ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ», με έδρα την Θεσσαλονίκη. 

Οι κύριοι σκοποί του συλλόγου ήταν να διατηρήσουμε τα έθιμα του τόπου μας, και του χωριού μας ειδικότερα. Για αυτό επιλέχθηκε η επωνυμία «ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ» που συμβόλιζε τις άφθονες πηγές κρύων νερών της περιοχής μας.

Ο σύλλογος από την αρχή έριξε το βάρος του στις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τα πρώτα 6-7 χρόνια οργανώθηκαν μεγάλες εκδηλώσεις σε μαγαζιά της Θεσσαλονίκης με μεγάλη συμμετοχή χωριανών, και όχι μόνο. Μετά από αυτό, ο σύλλογος οργάνωνε κάθε χρόνο συνεστιάσεις για τους Κεφαλοχωρίτες. Όσον αφορά τις εκδρομές, από την ίδρυση του συλλόγου και μέχρι πριν μερικά χρόνια, διοργανώνονταν κάθε χρόνο μία ή δύο ημερήσιες εκδρομές ανά έτος στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η επικοινωνία του χωριού με την κοινότητα του χωριού μας, το σύλλογο Κεφαλοχωρίου και την «Αδελφότητα Λυκόρραχης» στην Αθήνα υπήρξε τακτική και η συνεργασία συνεχής. Ο σύλλογος ήταν από τους πρώτους που έκανε δωρεά για την πρώτη μεγαφωνική εγκατάσταση του χωριού, με σκοπό την καλύτερη επικοινωνία των κατοίκων του. Επίσης, ο σύλλογος έκανε δωρεά την εγκατάσταση της στάσης των υπεραστικών λεωφορείων στην είσοδο του χωριού καθώς και διάφορες δωρεές για την αποπεράτωση της πλατείας του χωριού.

Κάθε χρόνο υπάρχει συνεργασία με τον σύλλογο του χωριού και την αδελφότητα της Αθήνας για τη διάθεση ετήσιων ημερολογίων. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην συνεργασία του συλλόγου μας με την «Αδελφότητα Λυκόρραχης» στην Αθήνα για την έκδοση του επετειακού ημερολογίου του έτους 2008, στο οποίο μπορείτε να βρείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τους ξενιτεμένους αδελφούς και συγχωριανούς μας.

 

Administrated by: e-tic