• Κεφαλοχώρι (Λυκόρραχη)
  Το Κεφαλοχώρι βρίσκεται βορειοδυτικά στο Νομό
  Ιωαννίνων, στα όρια Ηπείρου –Μακεδονίας.
  Ανήκει στα περίφημα Μαστοροχώρια...
 • Γεωγραφικά στοιχεία
  Το Κεφαλοχώρι βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Νομού
  Ιωαννίνων, στους πρόποδες του ορεινού όγκου του
  Γράμμου, δίπλα από την κοίτη του ποταμού Σαραντάπορου...
 • Ιστορικά στοιχεία
  Η ιστορία του Κεφαλοχωρίου είναι συνέχεια της παλιάς
  Λυκόρραχης (Λούψικο). Η μετονομασία του χωριού
  απο Λούψικο σε Λυκόρραχη έγινε το 1928...
 • Πολιτιστικά στοιχεία & Αξιοθέατα
  Η Λυκόρραχη υπήρξε μαστοροχώρι και διεκδικεί μερίδιο από το
  πολιτισμό της πέτρας των Μαστοχωρίων. Αυτό επιβεβαιώνεται από
  την ανεξίτηλη λιθανάγλυφη επιγραφή της εκκλησίας Αγίας Τριάδος
 
 

Σύλλογοι & Μουσεία

Οι άξιοι απόγονοι του Μακαριστού παπα-Θωμά Φασούλη, Δημήτρης και Βασιλική, έχουν ιδρύσει στο πατρικό τους σπίτι λαογραφικό μουσείο, όπου εκθέτουν λαογραφικά, αγροτικά, ποιμενικά και πολεμικά αντικείμενα που έχουν συλλέξει με μεράκι. Στον ίδιο χώρο συνυπάρχει πλούσια βιβλιοθήκη με φωτογραφικά ιστορικά ντοκουμέντα του χωριού και της ευρύτερης περιοχής μας.

Το σπίτι-Μουσείο είναι αφιερωμένο στον παλιό παραδοσιακό τρόπο ζωής και επιβίωσης των κατοίκων του χωριού. Εκτίθενται γεωργικά, κτηνοτροφικά και ποιμενικά εργαλεία, όπως επίσης εργαλεία των άλλων παραδοσιακών επαγγελματιών του χωριού, όπως του ράφτη, του τσαγκάρη, του πεταλωτή, του αγωγιάτη, του μαραγκού, του σαγματοποιού. Ταυτόχρονα, η παρουσίαση συνδυάζεται με ανάλογο φωτογραφικό υλικό, αλλά και με σπάνια βιβλία με κοινωνικό και λαογραφικό ενδιαφέρον σχετικά με το χωριό και την ευρύτερη περιοχή.

Επίσης στο χώρο του Μουσείου εκτίθεται  στρατιωτικό και πολεμικό υλικό, κυρίως της περιόδου 1940 – 1949. Ακόμα, συνυπάρχει διαμορφωμένη αίθουσα στην οποία φιλοξενείται βιβλιοθήκη με ποικίλο ενδιαφέρον. Ξεχωρίζουν σπάνια  βιβλία για την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου και μοναδικό φωτογραφικό υλικό. 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά στο Μουσείο έχει κάνει και ο κ. Ηλίας Προβόπουλος. Το άρθρο του μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Administrated by: e-tic