• Κεφαλοχώρι (Λυκόρραχη)
  Το Κεφαλοχώρι βρίσκεται βορειοδυτικά στο Νομό
  Ιωαννίνων, στα όρια Ηπείρου –Μακεδονίας.
  Ανήκει στα περίφημα Μαστοροχώρια...
 • Γεωγραφικά στοιχεία
  Το Κεφαλοχώρι βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Νομού
  Ιωαννίνων, στους πρόποδες του ορεινού όγκου του
  Γράμμου, δίπλα από την κοίτη του ποταμού Σαραντάπορου...
 • Ιστορικά στοιχεία
  Η ιστορία του Κεφαλοχωρίου είναι συνέχεια της παλιάς
  Λυκόρραχης (Λούψικο). Η μετονομασία του χωριού
  απο Λούψικο σε Λυκόρραχη έγινε το 1928...
 • Πολιτιστικά στοιχεία & Αξιοθέατα
  Η Λυκόρραχη υπήρξε μαστοροχώρι και διεκδικεί μερίδιο από το
  πολιτισμό της πέτρας των Μαστοχωρίων. Αυτό επιβεβαιώνεται από
  την ανεξίτηλη λιθανάγλυφη επιγραφή της εκκλησίας Αγίας Τριάδος
 
 

Πολιτιστική δραστηριότητα & Λαογραφία

Το ετήσιο πανηγύρι του χωριού διατηρείται μέχρι και σήμερα, κι είναι άμεσα συνδεμένο με την παλιά Λυκόρραχη. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου, την ημέρα που γιορτάζει το εξωκκλήσι του Αϊ-Λιά στον παλιό οικισμό. Οι κάτοικοι εκκλησιάζονται εκεί, στις πλαγιές των Κάτω Αρένων, σε ένα τοπίο κατάφυτο και μοναδικό σε φυσικό κάλλος. Ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική, το οποίο τις απογευματινές και βραδινές ώρες μεταφέρεται στον νέο οικισμό.

Στα πολιτιστικά δρώμενα του Κεφαλοχωρίου τα τελευταία χρόνια ξεχωρίζουν η ίδρυση της Γυναικείας Ομάδας Τραγουδιού, και η λειτουργία του Νεοελληνικού Λαογραφικού Μουσείου.

Οι γυναίκες του χωριού, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Κέντρου Φροντίδας Οικογένειας, εδώ και μια εικοσαετία περίπου ίδρυσαν και διατηρούν ακόμη Ομάδα Παραδοσιακών Δημοτικών Τραγουδιών: του γάμου, των θρησκευτικών εορτών, του μόχθου της αγροτικής ζωής, και της πονεμένης ξενιτιάς. Παίρνουν μέρος στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του χωριού και πέρα απ’ αυτό. Κατά καιρούς έχουν ταξιδέψει σ’ όλη την Ελλάδα, κι έχουν συμμετάσχει μαζί με πολυφωνικά συγκροτήματα της Ηπείρου σε ζωντανές παρουσιάσεις του παραδοσιακού ηπειρώτικου τραγουδιού.

Τα αδέρφια Δημήτρης και Βασιλική Φασούλη έχουν ιδρύσει και λειτουργούν στο πατρικό τους σπίτι λαογραφικό μουσείο, όπου εκθέτουν λαογραφικά, αγροτικά, ποιμενικά και πολεμικά αντικείμενα, όπως επίσης και πλούσια βιβλιοθήκη με φωτογραφικά ιστορικά ντοκουμέντα.

Administrated by: e-tic